Nieuwe technologie kan bereik en snelheid glasvezel vergroten
Door ruisonderdrukking toe te passen op het internetsignaal in glasvezelkabels kan data op hogere snelheid over veel langere afstanden verzonden worden.
Met de huidige technologie is het verzenden van data door glasvezelkabels over langere afstanden lastig. De limiet wordt nu bepaald door de stroom die nodig is voor het verzenden. Wordt er voor het verzenden teveel stroom gebruikt, resulteert dat in ruis op het internetsignaal.
Wetenschappers van het Amerikaanse Bell Laboratories hebben nu een methode gevonden om die signaalverstoring ongedaan te maken. De technologie komt overeen met de methode waarmee ruisonderdrukkende koptelefoons geluid van buitenaf uitfilteren.
400 Gbps
In plaats van één signaal worden twee dezelfde signalen over een lange afstand verzonden. Die worden bij de ontvanger over elkaar gelegd, waardoor verstoorde delen in de verzending gevonden en ongedaan gemaakt kunnen worden.
Door gebruik te maken van de nieuwe methode konden wetenschappers een signaal met een snelheid van 400 Gbps over een afstand van 12,800 kilometer verzenden. Dat is enkele honderden malen sneller dan de snelst verkrijgbare verbinding in Nederland. Ook is de afstand groter dan die van de langste internet-onderzeekabel.
Verrassend simpel
Bij bestaande ideeën over ruisonderdrukking zouden halverwege de kabel apparaatjes moeten worden aangebracht, soms zou dat op de zeeboden zijn.
Bij de methode van Bell Laboratories hoeven de twee signalen zonder toevoeging van extra apparatuur alleen maar over elkaar gelegd worden. “Alle storing wordt dan magisch teniet gedaan”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Liu. “Dit concept is achteraf gezien heel makkelijk te begrijpen, verrassend genoeg heeft niemand het eerder gedaan.”
Omdat de ruis uit het signaal kan worden gehaald, kan er meer stroom achter de verzending worden gezet. Daardoor kan het signaal verder gestuwd worden.